PROGRAM OBUKE ZA PROMICANJE OSTVARIVANJA DEMOKRATSKIH PRAVA OSOBA S INTELEKTUALNIM POTEŠKOĆAMA U DIGITALNOM DRUŠTVU - IDEMOCRACY

IDemocracy je projekt koji se provodi u okviru programa ERASMUS+ koji je pokrenut s glavnim ciljem povećanja kompetencija osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih skrbnika vezanih za ostvarivanje njihovih demokratskih prava u digitalnom društvu. Ostvarivanje prava sudjelovanja, predstavljanja i glasanja od strane osoba s intelektualnim teškoćama ključno je za implementaciju demokratskih prava. Međutim, još uvijek se susreću sa značajnim preprekama (Smjernice o promicanju političkog sudjelovanja osoba s invaliditetom, 2019. OESS).

S druge strane, iako je digitalna pismenost u sadašnjem kontekstu ključno pitanje za osiguravanje uspješnog ostvarivanja demokratskih prava, uključujući siguran pristup pouzdanim informacijama, sudjelovanje na društvenim e-platformama ili glasanje na daljinu putem digitalnih certifikata, između ostalog, upotreba ICT-a je izazovna za osobe s intelektualnim teškoćama. To produbljuje digitalni jaz između njih i drugih građana (Bridging the digital divide for PID'S. Lussier-Desrochers, D. et.al. 2017.). Sukladno tome, pokrenuli smo europski projekt #IDemocracy koji se provodi u okviru programa ERASMUS+ s glavnim ciljem povećanja kompetencija osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih skrbnika vezanih uz ostvarivanje demokratskih prava u digitalnom društvu.

Tijekom provedbe programa razvit će se inovativna metodologija osposobljavanja s fokusom na organizacijskoj, društvenoj i političkoj razini, kao i materijali za obuku prilagođeni svakoj ciljnoj skupini te e-Training Tool za potporu provedbi metodologije izobrazbe. Proces provjere primjenjivosti materijala (validacija) će uključiti više od 100 osoba u Španjolskoj, Portugalu, Hrvatskoj, Grčkoj i Litvi.


“IDemocracy” će se provoditi između studenog 2020. i listopada 2022. od strane Europskog konzorcija, na čelu s “PLENA INCLUSION COMUNIDAD VALENCIA (Španjolska)” uz sudjelovanje drugih subjekata specijaliziranih za intelektualne teškoće, poput “FEDERACAO NACIONAL DE COOPERATIVAS DE COOPERATIVAS DE SOLSOIDARATIVAS DE FCRL, FENACERCI (Portugal), “KINONIKES SINETERISTIKES DRASTIRIOTITES EFPATHON OMADON, KSDEOEDRA” (Grčka), “HRVATSKA UDRUGA RADNIH TERAPEUTA, HURT” (Hrvatska) i “LIETUVOS SUTRIKUSIOMONI specijalizirani” Lietuvos SUTRIKUSIO BENDUTELEKTO specijalizirani “Lietuvos SUTRIKUSIO INGLEKTO” u području razvoja alata za e-obuku i digitalne pismenosti osoba s posebnim potrebama, poput “UNIVERSITAT POLITECNICA DE VALENCIA” (Španjolska) i “E-SENIORS: INITIATION DES SENIORS AUX NTIC ASSOCIATION” (Francuska).

© 2021 HURT. Sva prava pridržana.
Top linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram