idICT - Trening materijali za osobe s intelektualnim teškoćama

HURT u partnerstvu s drugim europskim zemljama sudjeluje u Projektu idICT “Razvoj programa obuke za poboljšanje kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama” čiji je cilj razvijanje socijalne participacije osoba s intelektualnim teškoćama.

Provedbom edukativnih radionica, stručnjaci koji su sudjelovali u izradi interaktivnih materijala, svim sudionicima će pokazati kako se koristi E-Platforma te na koji način aplikacije mogu podići kvalitetu življenja i neovisnosti kod osoba s intelektualnim teškoćama.

E-Platforma se sastoji od trening materijala za 14 aplikacija (BREATHE, EDUCATIONAL KIDS GAME, ENDOMONDO, FACEBOOK, FLOATIFY, GOOGLE KEEP, GOOGLE MAPS, GOOGLE SEARCH, KITCHEN STORIES, SPOTIFY, VIBER, WHATSAPP, WORD i YOUTUBE).

U sklopu projekta idICT, osobe s intelektualnim teškoćama uče kako se koristi E-Platforma te putem interaktivnih materijala za učenje podižu svoju razinu znanja o korištenju aplikacija (na pametnim telefonima, tabletima i računalima) kako bi korištenjem istih unaprijedili razinu kvalitete življenja i samostalnosti.
Po završetku izrade E-Platforme, HURT će organizirati radionice za osobe s intelektualnim teškoćama, njihove obitelji i stručnjake koji rade s osobama s inteletktalnim teškoćama u svrhu edukacije o korištenju iste.


Ovim putem pozivamo sve zainteresirane za sudjelovanjem na radionicama da nam se jave na e-mail
projekti@hurt.hr.

O aplikacijama

BREATHE je aplikacija koja pomaže pri rješavanju problema kako bi se savladali svakodnevni izazovi, kontroli uznemirenosti, povećanju svjesnosti kako je prikladno ostati smiren, donošenju odluka birajući između 3 alternative: tražiti pomoć od osobe koja nema intelektualnih teškoća i ta osoba pruža pomoć, odlučiti samostalno uz pomoć modeliranja ili odlučiti samostalno po principu korak po korak te učenju strategijama za rješavanje problema: diši, napravi plan, odluči i djeluj.

EDUCATIONAL KIDS GAME sadrži četiri igre, te je aplikacija bez uputa, verbalnih ili pisanih, u potpunosti je slikovna i intuitivna aplikacija. Korištenjem ove aplikacije, poboljšavaju se kognitivne vještine poput pažnje, pamćenja, itd.. koje su uključene u poboljšanje kvalitete života poput dobrobiti i autonomije. „Zajedničko igranje“ pozitivno djeluje na društvene odnose,  bez obzira je li druga osoba s intelektualnim teškoćama, obitelj ili stručnjak.

ENDOMONDO je socijalna mreža koja omogućava korisnicima da prate svoj napredak u treningu i statistiku o zdravlju sa aplikacijom za mobitel i internet stranicom. ENDOMONDO može pratiti brojne kategorije kao što su rute za trčanje, udaljenost, trajanje, i kalorije. Aplikacija može pomoći u analiziranju izvedbe aktivnosti i preporuke za napredak. ENDOMONDO može poboljšati kvalitetu života (fizičku, emocionalnu kvalitetu i zdravlje). Također može pomoći u poboljšanju socijalne inkluzije pošto omogućuje timsko ili grupno vježbanje. ENDOMONDO facilitira informacije o lokaciji osobe koja ga koristi.

FACEBOOK je najveća društvena mreža. Nakon registracije korisnik može kreirati korisnički profil, dodati prijatelje, izmjenjivati poruke, stavljati statuse i fotografije,  dijeliti video snimke, vidjeti korisničke obavijesti kada drugi promijene svoj status. Korisnici se mogu uključiti u različite grupe organizirane prema interesima, radnom mjestu, školi ili fakultetu ili prema drugim karakteristikama koje se mogu postaviti u različite kategorije kao što su “radne kolege” ili “bliski prijatelji”. Također se korisnici mogu požaliti ili blokirati neželjene osobe.

FLOATIFY je aplikacija koja poboljšava kontrolu korisnika za nadolazeće obavijesti. Floatify pomaže da se obavijest pojavi na ekranu za vaše najdraže aplikacije. Kroz ovu aplikaciju možete poslati brzi odgovor direktno iz obavijesti. FLOATIFY je jednostavan za instalirati ali korisnici bi trebali imati dostupnu pomoć u odluci za koje aplikacije žele primati obavijesti.

GOOGLE KEEP pomaže nam prisjetiti se određenih zadataka. U ovoj aplikaciji možemo provjeriti koje zadatke i aktivnosti trebamo danas obaviti. Možemo stvoriti nove bilješke pisanjem, pomoću crteža ili stavljajući fotografije i video zapise. Također, možemo podijeliti svoje zabilješke sa prijateljima i obitelji. Aplikacija Google Keep pomaže nam zapamtiti stvari, samostalno provoditi aktivnosti te dijeliti crteže, slike i bilješke sa ostalima.

GOOGLE MAPS ili GOOGLE KARTE na zabavan i vizualan način pomažu da razumijete zemljopis, orijentaciju na karti, lokaciju i mjerenje udaljenosti. Omogućuju širok raspon mogućnosti upotrebe. Pametni telefoni stavljaju kartu u džep. Svaki stručnjak koji upotrebljava karte čini to sa digitalnim kartama. Piloti danas lete sa tabletima, kapetan upravlja brodom GPS-om i digitalnim kartama. Vozači kamiona voze sa digitalnim kartama i GPS lokacijom. Google karte omogućuju širok raspon opcija kako bi nam pomogle u snalaženju, pronalaženju mjesta, puteva, planiranju i tako su vrlo bitne za upotrebu sa osobama sa intelektualnim poteškoćama. Pokušajte s njima upotrijebiti aplikaciju Google karte.

GOOGLE SEARCH je internet tražilica. Omogućuje pristup različitim vrstama informacija: internet stranicama, slikama, videima, vijestima, knjigama, letovima, kupovini i aplikacijama. Google omogućuje lako filtriranje/pronalaženje po zemlji, jeziku ili datumu. Google je vizualna i intuitivna aplikacija.

KITCHEN STORIES nudi priliku za otkrivanje novih recepata i inspiracije za kuhanje. Svi recepti su jednostavni za pripremu i dolaze sa predivnim slikama, foto uputama korak po korak, video materijalima i pametnim »kako to učiniti« video sadržajima – i sve to besplatno! Jednostavan dizajn i dostupnost na 12 jezika, čine ovu aplikaciju dostupnom po cijelom svijetu.

SPOTIFY uz prikladan trening, može biti jako jednostavan za korištenje. Posebno osnovne funkcije kao pronalaženje pjesama, pjevača ili grupa, te slušanje već postojećih glazbenih lista na Spotify aplikaciji… Jednostavno ih potražite i kliknete play. Korištenje naprednih funkcija kao emitiranje glazbe, stvaranje vlastite liste pjesama ili dijeljenje pjesama s prijateljima može zahtijevati intenzivniji trening i podršku.

VIBER je aplikacija za jednostavnu i brzu komunikaciju bez uputa ,verbalnih ili pisanih, potpuno vizualna i intuitivna aplikacija. Slična je  Whatsapp-u, sa prednosti upotrebe i na računalu.

WHATSAPP je aplikacija koja nam omogućava besplatno slanje i primanje poruka putem mobilnog uređaja. Također, možemo slati  i primati slike, video i glasovne zapise, uspostavljati i primati pozive prijatelja i obitelji, te poslati svoju trenutnu lokaciju. Uređaji na kojima se može koristiti aplikacija: tablet, pametni telefon i računalo. Korištenjem whatsapp aplikacije možemo biti u kontaktu sa prijateljima, rodbinom...u svakom trenutku na brz i zabavan način, slati slike, video zapise, poruke, svoju lokaciju...svojim kontaktima, zvati svoje kontakte kada ste spojeni na wi-fi mrežu, iskazivati emocije korištenjem emotikona, unaprijediti svoje vještine koristeći pametni telefon te osjećati se sigurno znajući da nam whatsapp može pomoći da budemo u kontaktu sa osobama kojima želimo u trenutku kada nam je to najpotrebnije.

WORD je namijenjen predočavanju, stvaranju ili uređivanju tekstualnih dokumenata, a koristi na računalu  (word je dio programa office), ali isto tako i na tabletu i pametnom telefonu. Word aplikacija omogućava pisanje teksta, umetanje slika, grafova  i tablica te učenje boljeg čitanja i pisanja.

YOUTUBE omogućava pristup video zapisima koji mogu unaprijediti naše blagostanje (slušanje glazbe, gledanje dokumentaraca ili filmova, itd.) ili nas poticati na stjecanje novih znanja (npr. video tutorijali podijeljeni od strane vršnjaka ili lokalne organizacije u zajednici).

HURT Tim

© 2021 HURT. Sva prava pridržana.
Top linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram