ENOTHE annual meeting

Hrvatska udruga radnih terapeuta je

Skup je održan od 26. - 28. listopada 2017. godine u Hotelu Panorama, pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića. Podršku skupu dala je i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.

Eminentni predavači, voditelji radionica, prezentacije postera, svjetski dan radne terapije, live stream i, razni konferencijski sadržaji, okupili su najviše radnih terapeuta dosad u Hrvatskoj.

Tijekom tri dana Konferencije, zahvaljući CARNet-u, omogućeno je 5 live stream prijenosa gdje nas je pratilo više od 2000 ljudi iz cijeloga svijeta.

Na Konferenciji je izloženo ukupno 49 poster prezentacija iz zemalja poput Švedske, Nizozemske, Kosova, Velike Britanije, Austrije, Portugala i mnogih drugih. HURT se predstavio sa dva postera (idICT i huRT EduPORTAL) autorica Kristine Negulić, Saše Radić i Ivane Ćuk Krajačić.

Ukupno 66 održanih predavanja i 22 radionice eminentnih predavača i radnih terapeuta iz Europe i Svijeta u Zagrebu o: 

  • Osvještenosti o problematici osoba sa teškoćama u hranjenju i predstavljanje inovativne metode o oblikovanju hrane pomoću zgušnjivača;
  • osvještenosti o globalnim trendovima u zdravstvu;

  • usvajanju i transferu novih znanja o procesu inkluzije u aspektu samozbrinjavanja (hranjenja), produktivnosti (zapošljavanju osoba s invaliditetom) i slobodnog vremena (sport osoba s invalidtetom i djece s teškoćama u razvoju);

  • razvijanju i obogaćivanju visokoškolskog obrazovanja;

  • Implementaciji inovativnih sadržaja za nadilaženje aktualnih barijera u svakodnevnom životu osoba s invaliditetom

HURT je na Konferenciji proveo dvije radionice

  • EATING WITHOUT BORDERS (CP Wellbeing project). HURT-u se pridružio akademik kulinarstva Branko Ognjenović i ostali članovi Udruge Renato - Kuhari bez granica koji su predstavili mogućnosti pripreme i oblikovanja hrane za osobe s poremećajima gutanja i žvakanja. Cilj ove radionice je bio educirati radne terapeute kako bi mogli „otvoriti vrata“ svim osobama s teškoćama u hranjenju za sudjelovanje u zajedničkim obrocima i kako bi kroz ovaj način pripremanja hrane njihovi obroci poprimili uistinu izgled i okus obroka te vratili ovim ljudma zadovoljstvo objedovanja. (Terezija Tišljar, Kristina Negulić, Nikolina Janeković, Saša Radić)

  • 2. The future of Occupational Therapy in Croatian Kindergartens (Nikolina Janeković, Saša Radić, Kristina Negulić, dr. Claire Sangster Jokić)
Sudionicima Konferencije HURT i Grad Zagreb pripremili su topao doček uz svečano piće dobrodošlice u našoj  prekrasnoj Palači Dverce. Piće su posluživali učenici Ugostiteljsko - turističkog učilišta u Zagrebu, srednje škole u kojoj se provodi inkluzivna nastava, nastava po prilagođenim programima za učenike s izazovima u svakodnevnom životu.
Samom otvorenju posebnu čaroliju prenijeli su plesači valcera Udruge Down 21. U dobrom ritmu nastavili su i svirači, učenici Glazbene škole Vatroslava Lisinskog i Glazbene škole Bonar iz klase prof. mentorice Ele Kobar. Uz intimnost i bogatstvo povijesnih detalja, Palaču Dverce, na dan otvorenja Europske konferencije radnih terapeuta u Zagrebu, krasile su slike izdavačke kuće USUN umjetnika koji slikaju ustima ili nogama (Alen Kasumović: 7 slika, Goran Radić: 2 slike, Stjepan Perković: 4 slike).

Također, Udruga Renato pridružila se u pripremi Gala večere za sudionike Konferencije koja se održala u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu na Svjetski dan radne terapije. Za savršen uvod i ugođaj ovoj prekrasnoj večeri zapjevao je jedini zbor ovakve vrste u svijetu, zbor "Optimisti", Hrvatske zajednice laringotomiranih, pod stručnim vodstvom mr.sc. Tamare Živković Ivanović, prof.logoped. Za veselu atmosferu na plesnom podiju do kasnih sati pobrinuo se naš kolega Dj Duix (Davor Duić).
Ovaj događaj nam je stvarno pokazao da riječi Margaret Mead stoje u svakom pogledu "Nikad nemojte sumnjati u to da mala grupa građana posvećenih određenom cilju može promijeniti svijet. Doista, to je jedino što ga može promijeniti."

© 2021 HURT. Sva prava pridržana.
Top linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram