.facebook_-1298546744.jpg

U Zagrebu, 15. lipnja 2013. godine je održana 1. konferencija radnih terapeuta s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom “Svakodnevna rehabilitacija u zajednici”. Pokrovitelji konferencije bili su Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske i Gradonačelnik grada Zagreba gospodin Milan Bandić, koji je, prilikom otvaranja konferencije, izjavio: Značaj radne terapije ima dvojaku ulogu. Prva je što optimalnije uključivanje u život, a druga što opitmalnije funkcioniranje u životu, uz napomenu da su ruke i glava radnih terapeuta nezamjenjive kada se radi o neophodnoj pomoći. Ujedno se i zahvalio na predanom radu radnih terapeuta.

IMG_5425.JPG

Gospođa Mette Kolsrud, predsjednica Europskog vijeća radnih terapeuta (COTEC), čestitala je organizatorima na prvoj nacionalnoj i povijesnoj konferenciji te napomenula da su hrvatski radni terapeuti napravili veliki napredak u proteklih nekoliko godina godina. Napomenula je, također, i kako hrvatski radni terapeuti mogu biti ponosni što imaju teorijske i praktične vještine koje su u potpunosti u skladu s europskim kolegama.

IMG_5451.JPG

Saša Radić, predsjednica Hrvatske udruge radnih terapeuta, zahvalila je svim sudionicima te prisutnim predstavnicama Europskog vijeća radnih terapeuta (COTEC), Europske mreže edukatora u radnoj terapiji (ENOTHE) i Svjetske federacije radnih terapeuta (WFOT). Zahvaljujući upravo njima, hrvatski su radni terapeuti uspjeli izmijeniti domaće zakone i postaviti temelje regulirane radnoterapijske profesije u Hrvatskoj, uz napomenu da budućnost i vrijeme za radne terapeute tek dolaze. Ono što nude radni terapeuti je nešto što hrvatskom društvu treba zbog polivalentnosti radnoterapijske profesije uz jedinstveno razumijevanje utjecaja okupacije na zdravlje, kao središnjeg interesa radnoterapijske prakse, te osiguravanja dodatne i neizostavne dimenzije u promicanju zdravlja i dobrobiti pojedinca, grupa i društva generalno. „Rehabilitacija u zajednici (RUZ) smatra se najpraktičnijim i najisplativijim oblikom rehabilitacije te predstavlja jednu od strategija unutar općeg razvoja zajednice. Promicanje aktivne participacije u zajednici, posebno osoba s invaliditetom, je učinkovita strategija podizanja razine aktivnosti zajednice u izjednačavanju mogućnost“ – izjavila je gospođa Radić. 

.facebook_-1320407201.jpg

Predavači na konferenciji su bili stručnjaci iz područja rehabilitacije u zajednici iz Hrvatske, Nizozemske, Norveške i Malte te Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Program konferencije je uključivao teoretska načela rehabilitacije u zajednici i primjere iz dosadašnje prakse vezane za oblike provođenja rehabilitacije u zajednici djece i mladih te starijih osoba koje uglavnom provode nevladine organizacije koje okupljaju osobe s invaliditetom te pojedine ustanove socijalne skrbi. Navedena iskustva su dala naglasak na ulogu radnog terapeuta u programima rehabilitacije u zajednici i socijalnog uključivanja. Prikazane su i potrebe za rehabilitacijom u zajednici iz pozicije Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom te njeno osobno iskustvo o ulozi radnog terapeuta u procesu rehabilitacije.

IMG_5485.JPG IMG_5483.JPG

Na konferenciji su predstavljena uspješna europska iskustva u provođenju svakodnevne rehabilitacije u zajednici osoba starije dobi te kompetencije radnog terapeuta kao člana tima. Sudionici konferencije su upoznati i s Projektom usklađivanja obrazovnih struktura u Europi kako bi programi bili usporedivi i transparentni te se omogućila mobilnost radnih terapeuta na tržištu rada unutar europskih zemalja.

Svečana večera

IMG_5503.JPG  IMG_5525.JPG

Zaključke konferencije možete pronaći ovdje.

Zbornik konferencije možete pogledati ovdje